DesignDeluxe.sk

Novinky

Novinky

Praktické rady pri stavbe domu


1. FINANCIE
Každý by chcel mať svoj vysnívaný byt alebo dom. Aké sú výhody rodinného domu sme sa rozpísali v tomto článku. Pred samotou výstavbou si ale každý musí prepočítať, koľko financií je ochotný do svojho sna investovať. Najväčšie investície sú samozrejme do pozemku a do stavby samotnej, ale netreba zabúdať ani na vybavenie. Chcete mať svoj dom postavený do roka a do dňa či ešte skôr, alebo ste ochotný pristúpiť na postupné dokončovanie.

2. VÝBER POZEMKU
Medzi najdôležitejšie rozhodnutia patrí samozrejme výber pozemku. Preferujeme rôzne životné štýly a preto je dobré zohľadniť tieto faktory. Niekto chce byť v “centre diania“, iný preferuje pobyt v tichej lokalite. Dôležitá je aj poloha pozemku. Ideálne je mať záhradu na orientovanú na južnú stranu pre milovníkov slnka, iní preferujú skôr polotieň alebo tieň. Treba si “overiť“ aj potenciálnych susedov, pretože nič nedokáže pokaziť pocit domova, ako zlý sused. Netreba zabúdať ani na prístup do práce, do škôlky alebo školy. Na obecnom úrade si skontrolovať územný plán či je na danom pozemku dovolená výstavba a uistiť sa že o rok na vedľajšom pozemku nezačnú stavať bytovku.

3. VÝBER DOMU
Ďalším logickým krokom je výber projektu rodinného domu podľa vašich predstáv. Zvážiť, pre koľko ľudí by mal byť dom plánovaný, či sa Vaša rodina plánuje rozrastať alebo naopak si chcete užiť zaslúžený dôchodok vo dvojici v malom bungalove. V našej ponuke katalógových projektov rodinných domov máme obrovské množstvo projektov, z ktorých si väčšina ľudí vyberie ten “svoj“ ale je tu aj možnosť naprojektovania domu na mieru. Pri výbere projektu netreba zabúdať na orientáciu na svetové strany dennej časti, resp. terasy a vstup do domy vyriešiť logicky podľa predpokladaného vstupu na pozemok. Je tu možnosť projekt aj odzrkadliť, čo si môžete pozrieť na našej stránke www.prodom.sk pri danom projekte.

4. VYBAVENIE STAVEBNÉHO POVOLENIA
Stavebné povolenie a veci s tým spojené sú kapitolou samou o sebe. My vždy odporúčame osloviť profesionála na vybavovanie inžinieringu pri ktorom sa o nič nestaráte a vybaví všetko za Vás. Približná cena týchto prác je cca 500 euro + správne poplatky na príslušných úradoch. Pokiaľ nechcete prísť o pár dní dovolenky a stratu nervov na niektorých úradoch, tak sa to oplatí.

5. SVOJPOMOCNÁ VÝSTAVBA ALEBO OSLOVIŤ STAVEBNÚ FIRMU
Nájsť firmu, ktorá je skúsená a zodpovedná je niekedy dosť zložité. Odporúčame sa preto popýtať známych, ktorý už majú s danou firmou skúsenosti alebo pozrieť referencie firmy, aby ste potom zbytočnými opravami nestrácali čas aj peniaze. Je tu aj možnosť svojpomocnej výstavby, pri ktorej sa dá ušetriť veľké množstvo financií, ale treba na to mať aj zručnosti. Niektoré práce je dobré nechať aj na odborníkov.

Pokiaľ ste dom už postavali, neostáva Vám nič iné len skolaudovať dom a užívať. Čo všetko je potrebné na kolaudáciu sa môžete dočítať v tomto článku.

<< Späť na predchádzajúcu stranu